Bank as a Platform: the API Journey Continues

‘Open Banking’ wellicht voor velen een term die bekend in de oren klinkt. Toch lijkt deze ontwikkeling een relatief nieuwe te zijn. De ontwikkeling naar een ‘open systeem’, wordt gedreven door de ontelbare mogelijkheden die nieuwe technologieën te bieden hebben. Sterker nog, met invoering van ‘Payment Service Directive 2 (PSD2), worden banken hiertoe straks wettelijk verplicht. Met als logisch gevolg: nieuwe spelregels en nieuwe digitale businessmodellen.

Missie ‘Bank as a Platform’

PSD2 is echter pas het begin van een veel grotere beweging. Door krachten te bundelen van innovatieve partijen en gevestigde instituten als ABN AMRO, versnelt het proces naar een aantrekkelijk open banking-platform en is missie ‘Bank as a platform’ een feit! Denk bijvoorbeeld aan start-ups, fintechs en andere bedrijven. Banken veranderen in deze economie van gesloten systemen naar open platformen waarin - u raad het al -  een sleutelrol voor API’s (Application Programming Interfaces) is weggelegd. De virtuele toegangspoorten tot diensten en data van een bedrijf. Door middel van API’s van bestaande banken, hebben ondernemers toegang tot de betaalgegevens van klanten (mits zij daar toestemming voor geven).

As easy as API

ABN AMRO zet zich in voor het ontwikkelen van klantaanbiedingen door klantreizen opnieuw uit te vinden en partnerschappen verder te benutten. API-Technologie is hiervoor cruciaal. Omdat de maatschappij en het bedrijfsleven zich steeds meer gaan digitaliseren, is de vraag naar aangesloten software exponentieel toegenomen. De API is als gevolg hiervan een belangrijke technologie gebleken voor moderne organisaties omdat het de verbindingen tussen verschillende software vergemakkelijkt.

Hoe het allemaal begon

In 2017 ging ABN AMRO van start met Open Banking (gericht op Open API’s), zij deden dit met slecht één Centraal API-team. Met dit team werkte zij aan álle relevante capaciteiten voor zowel het API-platform als voor de ontwikkeling van API’s die het gebruiken.

Zo lanceerde ABN AMRO haar eigen ontwikkelaarportal en (samen met Tikkie) nog eens twee succesvolle API-producten: Tikkie-betalingsverzoeken en Tikkie Fast Checkout. Daarnaast organiseerde zij in samenwerking met Beyond Banking twee hackathons, werd er gewerkt aan Partner API’s en als klap op de vuurpijl bereiden ze de lancering voor van nieuwe spannende API-producten!

Tipje van de sluier

Deze activiteiten ontwikkelen zich uiteraard niet zonder het leren van waardevolle lessen. Welke zijn dat dan? We geven u een tipje van de sluier! De beste waarde halen uit uw API’s betekend, volgens ABN AMRO Central API Team, dat u leert hoe u hun ontwerp, ontwikkeling, implementatie, groei, kwaliteit, veiligheid en ondersteuning kunt beheren terwijl u omgaat met de complicerende factoren van context, tijd en schaal.

Bron: Medium.com door Koen Adolfs

De API reis wordt vervolgt op 9 april!

Hoewel ze nu al meer dan een jaar geleden hun eerste ontwikkelaarsportal en eerste API-producten hebben gelanceerd, blijft er een zinvolle reis voorop. Zo valt er nog veel te leren en te doen. Benieuwd naar welke waardevolle lessen Koen Adolfs, Product Owner Open Banking, nog meer heeft opgedaan het afgelopen jaar? Meld u hier direct aan voor hét API congres, dat plaatsvindt op 9 april in het Valk Exclusief in Utrecht en laat u informeren over zijn bevindingen tijdens zijn praktijkcase: Open Banking: The API Journey Continues!