Programma

Ontvangst en registratie 09.00 uur

Wij heten u van harte welkom op Hét API congres

Opening 09:30 uur

Opening door uw dagvoorzitter

Keynote Business Mindset 09:40 uur

API Product Mindset

We hebben gemerkt dat 57% van de respondenten van onze digitale beoordeling aangeeft dat ze API's nog steeds als integratie zien. We denken dat API's veel meer zijn en kunnen helpen om uw business te versnellen. Hiervoor heeft u meer dan alleen API's nodig. Uw API's moeten ook worden behandeld als producten in plaats van projecten. In deze keynote zullen we onderzoeken hoe de juiste mindset die je hiervoor nodig hebt eruit ziet. We zullen u ook een handleiding geven voor productbeheer voor uw API's. Sneak preview: u moet outside-in denken, uw marktintroductietijd verhogen en een iteratieve delivery benadering gebruiken.

Keynote 10:05 uur

Hoe laat je platform ecosysteem denken los op de fysieke wereld

Zo goed als alles wat je ziet om je heen (gebouwen, sokken, koffie, etc) heeft iets met elkaar gemeen, het zit in een database. Deze data wordt vaak ontsloten door een API, op hetgeen we een platform noemen. In -een goed gedesignde- API zit een resource, deze resource beschrijft dingen uit de fysieke wereld (gebouwen, sokken, koffie, etc) en de methodieken die we vandaag de dag gebruiken om daar nieuwe business mee te creëren (Agile, Design Thinking, et cetera) gaan hand in hand met de resources die uit de API komen (bijvoorbeeld, een banking platform heeft banking resources nodig). 

In zijn keynote zal Bob beargumenteren waarom hij denkt dat de volgende stap na platform ecosystemen al te zien is, bedrijven als Netflix, Facebook en Google bevinden zich hier al in. Ze ontwikkelen vastgoed, lanceren meer producties dan ooit te voren, et cetera. Hoe doen ze dat? Door platform ecosysteem denken los te laten op de fysieke wereld.

Interactieve sessie 10:35 uur

Interactieve sessie

Ochtendpauze 10:55 uur

Ochtendpauze met 1-op-1 gesprekken

Expertsessie – Technical Enablers Break-out A 1 11:35 uur

The Overambitious API Gateway: Why an API Gateway is not an ESB and should not be used as one

De markt van API Gateways is groeiende. Leveranciers voegen feature na feature toe om zich maar te kunnen onderscheiden van de concurrentie. De grens tussen generieke eigenschappen en bedrijfsdomein eigenschappen wordt vager en vager, met als resultaat een overambitieuze API Gateway die als ESB wordt gebruikt. Wat er gebeurt is dat bedrijfsspecifieke logica verstrengeld raakt met generieke domein overstijgende functies. Dit resulteert in onoverzichtelijke verantwoordelijkheden en een complex IT landschap. Niet voor niets waarschuwt Thoughtworks in de Techradar al jaren voor de gevaren van een overambitieuze API Gateway. In deze presentatie nemen we u puntsgewijs mee middels een aantal kenmerken en gevaren van een overambitieuze API Gateway, en benoemen we alternatieven.

Business Mindset Break-out sessie A2 11:35 uur

De fundamentele rol die API ’s spelen bij bevorderen innovatie

API’s zijn de meest kansrijke en toekomstgerichte instrumenten voor bedrijfsontwikkeling in onze tijd van digitale transformatie. API’s zijn in buitengewoon hoog tempo dé standaard van gegevensuitwisseling in alle markten en sectoren geworden; zowel profit als non-profit. Nieuwe producten en diensten kunnen worden afgenomen, en aangeboden aan marktsegmenten die wellicht niet eerder waren voorzien of bedienbaar leken.

De noodzaak tot beveiliging, monitoren, optimaliseren van deze datastromen wordt steeds hoger. De zwakste schakel (API) in de keten beïnvloedt de gehele performance van de digitale dienstverlening.

Tijdens de sessie wordt ingegaan op de uitdagingen die een API gedreven organisatie tegen komt en welke gerichte oplossingen hiervoor beschikbaar zijn.

Praktijkcase – Business Mindset Workshop 1 11:35 uur

Open Banking: The API Journey Continues

Open Banking is nog steeds een relatief nieuwe capability bij ABN AMRO. We voorzien grote kansen wanneer we 'digitale bouwstenen' uit ons IT landschap ontsluiten, die van anderen gebruiken en developers alle tools aanbieden die zij nodig hebben.

Leer alles over de ABN AMRO Developer Portal, PSD2, Tikkie API’s en Beyond Banking Hackathons. Graag geeft Koen u inzichten over waar ABN AMRO staat en betrekt hij u bij hun API reis. Een waardevolle talk die u ook helpt in uw eigen API reis.

Expertsessie – Technical Enablers Break-out B1 12:05 uur

Wanneer zijn microservices de juiste oplossing voor je API-ontwikkeling?

Voor technische oplossingen anno nu worden cloudgedreven microservices gezien als de oplossing voor flexibele en schaalbare IT als tegenhanger voor monolieten. Maar klopt dat beeld wel? Want je API die bestaat uit microservices betekent tientallen cloud connecties met evenzoveel afhankelijkheden en dito complexiteit. Wanneer zijn microservices wel en wanneer zijn microservices niet de juiste oplossing voor je API-ontwikkeling? Jeroen van Dijk vertelt over de balans tussen beide: Maak kennis met de microlith.

Technical enablers Break-out B2 12:05 uur

Is API Management Still API Management?

Our traditional approach to API Management is quickly producing bottlenecks in enterprise companies, not just because of how we manage traffic, but also in the way it slows down agile development teams who try to product work quickly and iterate. In a world turning to microservices, this problem is becoming more acute. How is this trend affecting what API Management is, and what challenges are we starting to face that will shape what API Management looks like in the future?

Expertsessie – Technical Enablers 12:35 uur

Behoed je voor valkuilen bij de setup van een API Management Platform

Met de enorme toename in het gebruik van API's is het essentieel om de volledige controle te verkrijgen en te behouden over het API-ecosysteem. In zijn keynote zal Kurt vijf topics bespreken die extra aandacht vragen bij het inrichten van een API Management Platform: security, log analytics, onboarding, API versioning en container based deployment. Voor elk van deze topics worden inzichten aangereikt om mogelijke valkuilen en risico's te voorkomen

Lunchpauze 13:00 uur

Lunchpauze met 1-op-1 gesprekken

Business Mindset Break-out C1 14:10 uur

Een Solution Architectuur blauwdruk voor API's en Microservices, on-premise of in de cloud, gebaseerd op het WSO2 open source API-platform

U heeft inmiddels de nodige informatie vergaard over digitale transformatie, API’s, microservices, gateways, open banking en ga zo maar door. De afgelopen jaren en hier op Het API congres. Maar hoe en waar moet uw organisatie nu starten? Of hoe maakt u de volgende stap? In deze sessie wordt u de weg gewezen met een groeimodel gebaseerd op praktijkvoorbeelden. Wij laten u een praktische blauwdruk zien waarmee u direct aan de slag kunt met het implementeren van een veilige, betrouwbare en schaalbare API-strategie. En dankzij het open source WSO2 platform kan dat gewoon vrijblijvend.

Technical Enablers - Break-out sessie C2 14:10 uur

Beyond the Cloud - Tomorrow's Integration Challenges

As applications become more massively distributed, with modules living across many servers and devices - even calling from systems your developers don't even control - the "cloud" metaphor wears thin. We need another approach to how we think about these systems that helps everyone - especially developers and system operators - better see exactly how their data is being used and shuffled around.

Technical Enablers - Workshop 2 14:10 uur

Apigee API Jam

Apigee’s API Jam workshop provides a streamlined approach to evaluating the Apigee Edge platform - The Cross-Cloud API Management Platform. This hands-on workshop takes into account the experience of hundreds of customers who have used Apigee Edge to implement a successful API program. By the end of this workshop, you will walk away with practical experience using the Apigee Edge platform, along with an understanding of its comprehensive capabilities.

Praktijkcase – Business Mindset Break-out D1 14:40 uur

Het ontwerpen van de airline van de toekomst – API’s als enabler

Hoe ziet de toekomst van KLM eruit? Een vraag waar je nooit een zeker antwoord op kan geven en die elke dag anders kan zijn. Daarom bedenken ze bij KLM niet het antwoord, zij maken het antwoord.

Binnen KLM X-Flights ontwerpen ze KLM’s strategische ambities en vertalen dat in een geïmplementeerde werkende strategie. KLM werkt van een probleem, naar idee om uiteindelijk tot een werkende oplossing te komen. Zij bouwen prototypes die worden getest in een live operationele omgeving om datagedreven, hun aannames aan te tonen. Met echte passagiers, met echte crew, op echte vluchten. Om dit waar te maken zijn IT & Data key elementen.

Ontdek de impact van een goed API landschap en wat het op bedrijfsstrategisch niveau kan opleveren.

Praktijkcase – Business Mindset Break-out D2 14:40 uur

Van technische oplossing naar API als product - KPN’s API journey

API’s bieden enorm veel mogelijkheden om op een snelle manier nieuwe diensten te ontwikkelen en nieuwe business modellen in de markt te zetten. Op deze manier kunnen kleine en grote ondernemingen zowel hun klanten als eindgebruikers beter van dienst zijn. Denk aan de slimme rookmelder waarbij je een sms bericht krijgt als de batterij bijna leeg is en een Tikkie betaalverzoek om automatisch nieuwe batterijen te bestellen. Dit is mogelijk gemaakt door het combineren van functionaliteiten van verschillende partijen op basis van API’s. Anuschka neemt je mee in de aanpak van KPN en het business model van KPN’s API Store.

Keynote Technical Enablers 15:10 uur

Hoe ontwikkel je een effectieve API-beveiligingsstrategie?

Tot op heden hebben de meeste organisaties harde grenzen tussen systeembeheerders en hun software-ontwikkelteams. Er is nauwelijks communicatie, zelden coördinatie en nooit samenwerken tussen deze disciplines. Hoewel dit concept decennialang heeft gewerkt, zijn de aannames, beperkingen en vereisten van softwareontwikkeling snel veranderd doordat medewerkers hun eigen apparaten meenemen, partners op nieuwe en diepere manieren verbinding maken en klanten een goede en consistente gebruikerservaringen op elk apparaat verwachten. Omdat de behoefte aan samenwerking tussen IT-beheerders en softwareontwikkelaars - zowel intern als extern - voortdurend groeit, moeten we de grenzen van onze systemen, verwachtingen van gebruikers en het beveiligingsbeleid dat beide beschermt, opnieuw bekijken.

Middagpauze 15:35 uur

Middagpauze met 1-op-1 gesprekken

Keynote - Technical Enablers 16:15 uur

Verbeter de digitale klantervaring met API Management en hybride integratie van je systemen

Hoe ga je om met het beschikbaar stellen van bestaande data en applicaties en integreer je deze in een schaalbare hybride architectuur. Cruciaal is hierbij het integreren van backends met SaaS apps, cloud API’s en bijvoorbeeld IoT events. Ontkoppeling van systeem API’s en digitale API’s is essentieel en hierbij is een goede architectuurkeuze bepalend in de snelle digitale wereld. We laten digitale klantcases zien zoals chatbots en robots die via API’s order- en factuurstatus uit systemen halen. Maar ook apps die kenniswerkers in hun workflow ondersteunen. Een praktische handleiding, want API Management omvat meer dan een API zetten op datasets.

Praktijkcase – Technical Enablers 16:40 uur

Dus je wil een API-platform

In 2016 is ANWB begonnen met het omzetten van hun online infrastructuur van traditionele HTML-serverende back-end applicaties naar een API-gebaseerde omgeving. Drie jaar later verbinden de ANWB website en apps met de back-office via één van de zeventig beschikbare API’s.

Martijn Stellinga zal vertellen waarom ze bij de ANWB deze verandering hebben ingezet en hoe ze dat hebben aangepakt. Hierbij bleek onder andere dat een dozijn ontwikkelteams meer API-minded maken een behoorlijke kluif is.

Als u aan een API-reis begint met uw organisatie of ergens in het 'API woud' verdwaald bent, dan kan deze presentatie u op weg helpen.

Afsluiting 17:05 uur

Afsluiting door uw dagvoorzitter

Netwerkborrel 17:15 uur

Informele netwerkborrel op het netwerkplein